Dwie miseczki:
1. 250 g mąki (u mnie wroclawska),2 lyżeczki proszku do pieczenia,pół łyżeczki sody oczyszczonej,3/4 szklanki rodzynek,3 łyzki kakao ciemnego, 1 i 1/2 szklanki cukru, mozna dodac szczyptę cynamonu i szczyptę imbiru, torebka cukru waniliowego. Calosc suchych skladanikow wymieszac.
2. 250 ml mleka, 1 jajko, pół kostki rozpuszczonego i ostudzonego masła. Mokre wymieszac
Połączyc suche z mokrym,mieszać niedbale najlepiej taka reczną trzepaczką, nie dażyć do idealnej gladkości masy. Poprostu wymieszać bez zaangażowania.
Foremki wypędzlować ociupinką stopionego masła, wlać ciasto, wsadzić do każdej mufinki 2 połówki kostki gorzkiej czekolady, piec 25 minut w 190 st, ostatnie 5 min w temp. 180 st.
|